Το Εργαστήριο

Παρεχόμενες Υπηρεσίες

 

Α. Στα ερευνητικά ενδιαφέροντα του εργαστηρίου εντάσσεται η ανάπτυξη Τροφίμων και Ποτών υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως τα λειτουργικά τρόφιμα προσαρμοσμένα στα σύγχρονα ερευνητικά αποτελέσματα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαίτερες προτιμήσεις της αγοράς που απευθύνονται.

Η πλούσια επιστημονική μας εμπειρία, έγκειται την δημιουργία ενός νέου προϊόντος, ή την βελτίωση ενός υπάρχοντος, ή η βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της παραγωγικής διαδικασίας. Προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις, από τον σχεδιασμό έως την παραγωγή του τελικού προϊόντος και συγκεκριμένα:

  • Δημιουργία του δείγματος – συνταγής
  • Sensory, stability and feasibility tests
  • Τεχνική υποστήριξη για την παρασκευή των τελικών προϊόντων σε βιομηχανική κλίμακα

 

Το ύψος των αμοιβών για τις προαναφερόμενες υπηρεσίες ποικίλει ανάλογα με την καινοτομία και τις ιδιαιτερότητες των παραγόμενων προϊόντων.

 

Β. Οργανοληπτικές, φυσικοχημικές, μικροβιολογικές και βιοχημικές εξετάσεις ελέγχου παραμέτρων ποιότητας και ασφάλειας των ιχθυηρών: Κατηγορία φρεσκότητας, ποσοστό επίπαγου, συγκέντρωση ολικού πτητικού αζώτου, βαθμός οξειδωτικής τάγκισης, υπολείμματα θειωδών, χρωματικές παράμετροι, ολική μικροβιακή χλωρίδα, Enterobacteriaceae, δείκτες εντερικής μόλυνσης, παθογόνα vibrios, παρασιτικοί νηματοσκώληκες, νοθεία (υποκατάσταση ειδών, δηλητηριώδη αλιευτικά προϊόντα), ισταμίνη.

 

Γ. Εργαστηριακές Αναλύσεις

Το Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων και Ποτών διαθέτει ένα σύγχρονο μοριακό εργαστήριο και είναι σε θέση να παρέχει ένα ολοκληρωμένο πακέτο αναλύσεων για ανίχνευση νοθείας κρέατος και κρεατοσκευασμάτων με κρέας αλόγου, ανίχνευση γονιδίων που εκφράζουν αλλεργιογόνες πρωτεΐνες (σουσάμι, αραχίδες, φουντούκι, καρύδια, αμύγδαλα) γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (G M O , Genetically  Modified  Organisms ) , ανίχνευση και τυποποίηση μικροοργανισμών (Listeria monocytogenes, Salmonella enteritidis,staphylococcus aureus) έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ταχύτερη και ακριβέστερη αντιμετώπιση των παθογόνων μικροβίων. που προσβάλλου τα τρόφιμα. Οι αναλύσεις περιλαμβάνουν:

  1. Ποιοτικό έλεγχο ανίχνευσης γενετικής τροποποίησης (35S promoter & NOS terminator) σε πρώτες ύλες, επεξεργασμένα τρόφιμα, σπόρους σποράς, αγροτικά προϊόντα και ζωοτροφές που περιέχουν σόγια, καλαμπόκι. Η ανίχνευση (screening) της γενετικής τροποποίησης γίνεται με χρήση της τεχνικής της συμβατικής PCR αλλά και με Real Time PCR.
  2. Ποιοτικό έλεγχο ανίχνευσης νοθείας κρέατος και κρεατοσκευασμάτων με αλογίσιο κρέας, γίνεται με χρήση τεχνικής της συμβατικής PCR και με PCR -RFLP με τη χρήση περιοριστικών ενδονουκλεασών.
  3. Ποιοτικό έλεγχο ανίχνευσης και τυποποίησης μικροοργανισμών (Listeria monocytogenes, Salmonella enteritidis, staphylococcus aureus) γίνεται με χρήση τεχνικής της συμβατικής PCR και με PCR – RFLP με τη χρήση περιοριστικών ενδονουκλεασών.
  4. Ποιοτικό έλεγχο ανίχνευσης γονιδίων που εκφράζουν αλλεργιογόνες πρωτεϊνες (σουσάμι, αραχίδες, φουντούκι, καρύδια, αμύγδαλα).
  5. Ποσοτικό έλεγχο με Real Time PCR για τον ποσοτικό προσδιορισμό της γενετικής τροποποίησης (προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει ανάγκη επισήμανσης), των αλλεργιογόνων, και της νοθείας.

 

H ακρίβεια και αξιοπιστία των δοκιμών διασφαλίζεται μέσω αυστηρών διαδικασιών ορισμένες εκ των οποίων είναι οι παρακάτω: Όλα τα δείγματα κωδικοποιούνται και φυλλάσονται στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 μήνες.

  • Το εκχυλισθέν DNA απο κάθε δείγμα φυλάσσεται στους 20 °C για τουλάχιστον ένα χρόνο.
  • Πραγματοποιείται παράλληλη, με τα δείγματα, ανάλυση θετικών δειγμάτων (positive controls).
  • Πραγματοποιείται Ανάλυση αρνητικού δείγματος ελέγχου εκχύλισης (negative extraction control) με το οποίο παρακολουθείται η τυχόν επιμόλυνση κατά την απομόνωση του DNA και συνέχεια κατά τη διαδικασία της PCR.
  • Πραγματοποιείται συστηματικός έλεγχος του εργαστηριακού εξοπλισμού.
  • Όλες οι αναλύσεις διεξάγονται από προσωπικό με μεγάλη εμπειρία σε μοριακές τεχνικές.