Α. Στα ερευνητικά ενδιαφέροντα του εργαστηρίου εντάσσεται η ανάπτυξη Τροφίμων και Ποτών υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως τα λειτουργικά τρόφιμα προσαρμοσμένα στα σύγχρονα ερευνητικά αποτελέσματα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαίτερες προτιμήσεις της αγοράς που απευθύνονται.
Η πλούσια επιστημονική μας εμπειρία, έγκειται την δημιουργία ενός νέου προϊόντος, ή την βελτίωση ενός υπάρχοντος, ή η βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της παραγωγικής διαδικασίας. Προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις, από τον σχεδιασμό έως την παραγωγή του τελικού προϊόντος και συγκεκριμένα:
Το ύψος των αμοιβών για τις προαναφερόμενες υπηρεσίες ποικίλει ανάλογα με την καινοτομία και τις ιδιαιτερότητες των παραγόμενων προϊόντων.
Β. Οργανοληπτικές, φυσικοχημικές, μικροβιολογικές και βιοχημικές εξετάσεις ελέγχου παραμέτρων ποιότητας και ασφάλειας των ιχθυηρών: Κατηγορία φρεσκότητας, ποσοστό επίπαγου, συγκέντρωση ολικού πτητικού αζώτου, βαθμός οξειδωτικής τάγκισης, υπολείμματα θειωδών, χρωματικές παράμετροι, ολική μικροβιακή χλωρίδα, Enterobacteriaceae, δείκτες εντερικής μόλυνσης, παθογόνα vibrios, παρασιτικοί νηματοσκώληκες, νοθεία (υποκατάσταση ειδών, δηλητηριώδη αλιευτικά προϊόντα), ισταμίνη.
Γ. Εργαστηριακές Αναλύσεις
Το Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων και Ποτών διαθέτει ένα σύγχρονο μοριακό εργαστήριο και είναι σε θέση να παρέχει ένα ολοκληρωμένο πακέτο αναλύσεων για ανίχνευση νοθείας κρέατος και κρεατοσκευασμάτων με κρέας αλόγου, ανίχνευση γονιδίων που εκφράζουν αλλεργιογόνες πρωτεΐνες (σουσάμι, αραχίδες, φουντούκι, καρύδια, αμύγδαλα) γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (G M O , Genetically Modified Organisms ) , ανίχνευση και τυποποίηση μικροοργανισμών (Listeria monocytogenes, Salmonella enteritidis,staphylococcus aureus) έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ταχύτερη και ακριβέστερη αντιμετώπιση των παθογόνων μικροβίων. που προσβάλλου τα τρόφιμα. Οι αναλύσεις περιλαμβάνουν:
H ακρίβεια και αξιοπιστία των δοκιμών διασφαλίζεται μέσω αυστηρών διαδικασιών ορισμένες εκ των οποίων είναι οι παρακάτω: Όλα τα δείγματα κωδικοποιούνται και φυλλάσονται στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 μήνες.